Vi har gjort en systematisk gjennomgang av BIM-krav i store infrastrukturprosjekter (total-/utførelsesentrepriser på ≥500 millioner NOK) innen vei og jernbane fra de seneste 5 årene, hvor konkurranseunderlagene ligger åpent og offentlig tilgjengelig. Dette inkluderer totalt 16 prosjekter, hvorav 9 av Nye Veier, 2 av Bane NOR og 6 av Statens Vegvesen. I gjennomgangen har vi identifisert totalt 30 BIM-krav på tvers av 4 grupperinger: A generelle krav (6 krav), B krav til innhold i BIM-modell som stilles tilgjengelig for byggherre (10), C krav til modellfunksjoner (10) og D modelltilgjengelighet (4).
Novorender kan hjelpe med å løse disse kravene, les mer om hvordan her
Innholdsfortegnelse
BIM-kravene er presentert i Figur 1 og nærmere beskrevet i resten av artikkelen. Forekomsten av kravene i nevnte 16 prosjekt fremkommer både i figuren og i beskrivelsene (se angitt [prosentandel]). Merk: dette er de viktigste identifiserte BIM-kravene og er som sådan ikke en uttømmende liste.
A Generelle BIM-krav
A.1 BIM Gjennomføringsplan [94%]: Krav om en overordnet plan som beskriver hvordan BIM (Bygningsinformasjonsmodellering) skal brukes gjennom alle prosjektfaser. Planen skal bl.a. inkludere ansvar, prosesser, tidsplaner, dataflyt, involvering og teknologiske løsninger som sikrer effektiv BIM-bruk. Statens Vegvesen har den mest detaljerte spesifikasjonen for en omfattende liste av komponenter som skal inkluderes i en BIM-gjennomføringsplan.
A.2 Modellbasert prosjekt (samsvar med ISO 19650 del 1 og 2) [100%]: Krav om at prosjektering og gjennomføring av prosjektet er basert på en BIM-modell (der informasjonen er strukturert og styrt i henhold til standardene ISO 19650 del 1 og 2). Dette betyr at modellene skal inneholde alle geometrier og informasjon om objekter som det tidligere har vært vanlig å tegne og skrive i dokumenter, f.eks. krav til dimensjonering, beregninger eller utførelse.
A.3 Innsynsløsning («viewer») [100%]: Krav om en visualiseringsløsning som gir ulike interessenter tilgang til prosjektinformasjonsmodellen med tilhørende data. Denne løsningen skal muliggjøre visning og interaksjon med BIM-modellen uten krav om spesialisert programvare, for å sikre bred tilgjengelighet.
A.4 Prosjektinformasjonsmodell («PIM») jf. ISO 19650 [88%]: Krav om en strukturert digital modell som inneholder all relevant informasjon for et prosjekt, fra design til ferdigstillelse, i samsvar med ISO 19650. PIM er et sentralt element i prosjektets CDE og muliggjør effektiv informasjonshåndtering. Statens Vegvesen og Nye Veier spesifiserer at utførende skal levere en PIM til byggherre, mens Bane NOR nylig har etablert egen PIM gjennom anskaffelsen av Novorender og krever at «alle aktører i prosjektet skal ha tilgang» [2]. Bane NORs seneste skjema for system- og informasjonsflyt sentrert rundt PIM er gjengitt i Figur 2.
A.5 Felles dataplattform (Common Data Environment [CDE]) [82%]: Krav om en felles, digital plattform for lagring, håndtering, og utveksling av all prosjektinformasjon gjennom hele prosjektets livssyklus. CDE er et sentralt konsept i ISO 19650 og organiserer dokumenter, modeller, og annen relevant data for å sikre at alle interessenter har tilgang til oppdatert og konsistent informasjon, se figur 3.
A.6 Virtual Design & Construction (VDC) [76%]: Krav om bruk av et rammeverk for gjennomføring av kryssfunksjonelle byggeprosjekter som inkluderer BIM/3D-visualisering, digital samhandling, prosesser, organisering mm. En viktig og ofte brukt komponent av VDC er Samtidig prosjektering (Integrated Concurrent Engineering [ICE]) som sentreres rundt gjentakende, kryssfunksjonelle møter for gjennomgang av prosjekteringsmodell for å sikre fremgang i prosjektet.
Novorender kan hjelpe med å løse disse kravene, les mer om hvordan her
B Modellinnhold
B.1 Sammenstillings-/tverrfaglig modell [100%]: Krav om at innsynsverktøy/PIM tilgjengeliggjør en sammenstillingsmodell/tverrfaglig modell fra prosjektet. En slik modell består av alle ulike fagmodeller i prosjektet (arkitektur, elektro, vann- og avløp, konstruksjon etc.), grunnlagsmodeller, and andre modeller nødvendig for å danne grunnlag for samhandlingsprosesser som tverrfaglig kontroll, modellgjennomgang, mm.
B.2 Modellmodenhet (MMI) [100%]: Krav om bruk av MMI og tilgjengeliggjøring av denne via innsynsverktøy/PIM. Modell Modenhets Indeks (eng. Model Maturity Index), beskriver modningsgraden av objektene i modeller ved bruk av omforente tallkoder, både med tanke på geometri og informasjonsinnhold.
B.3 Åpne formater [88%]: Krav om at data leveres til byggherre på et digitalt format som vanligvis opprettholdes av en standardorganisasjon, f.eks. IFC.
B.4 Terreng/GIS [88%]: Krav om at terrengdata/GIS vises sammen med BIM og annen data i innsynsverktøy/PIM, altså at dette ikke kun vises gjennom et eget separat verktøy.
B.5 Midlertidige tiltak [88%]: Krav om at midlertidige tiltak vises direkte i innsynsverktøyet/PIM under prosjektgjennomføringen. F.eks. midlertidige konstruksjoner og anlegg under byggefasen, støttekonstruksjoner, midlertidige veier, sikkerhetstiltak mm.
B.6 YM/SHA/RUH etc. [88%]: Krav om at informasjon om ytre miljø, informasjon knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) og Registrering av uønskede hendelser (RUH) etc. kobles direkte til modell og visualiseres gjennom innsynsverktøyet/PIM. Ytre miljø (YM) inkluderer et bredt spekter av informasjon relevant for å minimere prosjektets påvirkning på dets ytre miljø inkludert miljømessige forhold som støy, forurensning, naturinngrep, vannkvalitet, biologisk mangfold, mm.
B.7 FDV-/Sluttdokumentasjon [82%]: Krav om at FDV-/Sluttdokumentasjon kobles direkte til objektene i modellen og visualiseres gjennom innsynsverktøyet/PIM.
B.8 Dronefilm- og foto [65%]: Krav om bruk av droneopptak (film og foto) for visuell kontroll og dokumentere prosjektets fremdrift, samt at denne knyttes til modell og visualiseres gjennom innsynsverkøyet/PIM.
B.9 MWD-data [53%]: Krav om at digitale borrelogger skal samles og overleveres til byggherre. I alle nye tunnelprosjekter ser vi at kravet er tilnærmet 100% (da de følger Håndbok R761).
B.10 Punktsky [18%]: Krav om at punktskydata vises integrert modell i innsynsverktøyet/PIM. Bruk av punktsky er et vanlig krav i infrastrukturprosjekter, men det har vært mindre vanlig at dataen må integreres med BIM og øvrige data. Dette er imidlertid nå blitt mer eller mindre standard i nye prosjekter.
Novorender kan hjelpe med å løse disse kravene, les mer om hvordan her
C Modellfunksjoner
C.1 Versjonskontroll [100%]: Krav om funksjonalitet for å spore og administrere ulike versjoner av modellene, for å sikre at alle parter har tilgang til oppdatert informasjon.
C.2 Kvalitetskontroll [100%]: Krav om funksjonalitet for å utøve kvalitetssikring og -kontroll på modell og data i felles dataplattform. Bane NOR har nærmere spesifisert at det skal være kvalitetssikringsmekanismer på BIM-objekter i modell når det går opp ett eller flere MMI-nivå (MMI: Model Maturity Index).
C.3 Sjekklister/systematisk ferdigstillelse [100%]: Krav om integrerte sjekklister og systematikk for å sikre at alle nødvendige trinn er fulgt i ferdigstillelsen av prosjektet, med direkte kobling til modell og visning i innsynsverktøyet/PIM.
C.4 Geometrisk kontroll [88%]: Krav om funksjoner for å kontrollere geometrisk samsvar mellom modell og som-bygget f.eks. ved å visualisere avvik mellom modell og resultat av laserskanning (punktsky) i innsynsverktøyet/PIM.
C.5 Filtrering/gruppering/søk [82%]: Krav om at innsynsverktøyet/PIM støtter filtrering, gruppering, søk mm. i modellen.
C.6 Erstatte 2D tegninger [76%]: Krav om å redusere/eliminere bruk av 2D-tegninger, typisk i tillegg til krav om modell-basert prosjekt. Det forventes at dette gjøres via BIM-modellen ved at informasjon skal kunne «vise informasjon som erstatter tegninger i henhold til Statens vegvesen håndbok R700» (eksempel på Nye Veiers kravformulering) [3].
C.7 Kobling til dokumentasjon [76%]: Krav om å knytte dokumenter, som beskrivelser, spesifikasjoner og manualer, direkte til relevante objekter i modellen for enkel tilgang via innsynsverktøy/PIM.
C.8 Målefunksjoner [71%]: Krav om verktøy for å utføre nøyaktige målinger direkte på modellen i innsynsverktøy/PIM, inkludert avstander, arealer, volum mm.
C.9 Oppgave/sakshåndtering [71%]: Krav om funksjoner for å administrere og følge opp oppgaver og saker direkte i modellen, inkludert registrering av feil, avvik, og fremdriftsrapportering.
C.10 Kollisjonskontroll [6%]: Mulighet til å definere og kjøre kollisjonstester for å identifisere eventuelle konflikter mellom objekter i modell. At byggherre krever funksjonalitet for dette som en del av innsynsverktøy for tverrfaglig modell er et helt nytt krav som har blitt introdusert i Statens Vegvesens seneste store prosjekt, E134 Oslofjordforbindelsen.
Novorender kan hjelpe med å løse disse kravene, les mer om hvordan her
D Modelltilgjengelighet
D.1 Mobile enheter [88%]: Krav om at innsynsverktøy/PIM er tilgjengelig på mobile enheter. Bane NOR har videre krav om Digital Byggeplass som krever at «leverandøren skal tilrettelegge modeller slik at de kan benyttes til bygging og produksjon av anlegget».
D.2 Rask tilgjengelighet [71%]: Eksplisitt krav om at innsynsvektøy/PIM skal være raskt og enkelt tilgjengelig for brukeren f.eks. Nye Veier: «tilgjengelig i tilnærmet sanntid», Statens Vegvesen: «være brukervennlig og ha lastetid på maks 1 minutt».
D.3 Automatiske oppdateringer [53%]: Krav om at funksjoner og data i innsynsverktøy/PIM oppdateres automatisk for brukeren (f.eks. Nye Veier: «oppdateringer og nye funksjonaliteter ikke skal kreve en aktiv handling av bruker av løsningen»).
D.4 Offline [47%]: Krav om at innsynsverktøy/PIM er tilgjengelig uten internettdekning.
I utvalgte prosjekter er det stor variasjon i antall og utvalg av BIM-krav som kreves både på tvers av prosjekt og byggherre. F.eks. stiller Nye Veier i snitt flest krav på sine prosjekt (25), deretter Statens Vegvesen (22) og Bane NOR (17) – se Figur 4.
Videre har det vært over tid vært en utvikling hvor stadig flere krav stilles per prosjekt og utforming av krav har blitt mer standardiserte, både per byggherre i takt med oppbygging av sentrale BIM-funksjoner, men også på tvers av byggherrer gjennom innføring av f.eks. ISO 19650 med tilhørende terminologi (Common Data Environment [CDE], Prosjekinformasjonsmodell [PIM] mm.). Se utvikling i gjennomsnittlig antall BIM-krav per prosjekt over tid i Figur 5.
Vanlige nyere krav inkluderer skybasert innsynsløsning/PIM, ytelseskrav på lastetid, tilgjengelighet offline samt støtte for automatiske oppdateringer (f.eks. Nye Veier: «oppdateringer og nye funksjonaliteter ikke skal kreve en aktiv handling av bruker»). Videre er det nå standard at tilnærmet all prosjektdata kobles direkte til modell, f.eks. GIS/terrengdata, midlertidige tiltak, YM/SHA/RUH, dronefilm/-foto, punktsky og borrelogger (MWD-data) mm.
Novorender kan hjelpe med å løse disse kravene, les mer om hvordan her
Prosjektkilder:
Øvrige kilder:
[2] Bane NORs konkurransegrunnlag for prosjekt Kapasitetsøkende Tiltak Trønderbanen [KTT], Krav til BIM
[3] Statens Vegvesens Håndbok R700 Tegningsgrunnlag