Articles

Hvordan Novorender hjelper rådgiver og entreprenører å møte BIM-krav i store norske infrastrukturprosjekter

September 4, 2024

Vi har gjort en systematisk gjennomgang av BIM-krav i store infrastrukturprosjekter innen vei og jernbane de siste 5 årene, og du kan lese mer om dette i en egen artikkel her.
I artikkelen har vi identifisert og beskrevet 30 BIM-krav, grupper i fire kategorier: A generelle krav (6 krav), B krav til innhold i BIM-modell som stilles tilgjengelig for byggherre (10), C krav til modellfunksjoner (10) og D modelltilgjengelighet (4). I denne artikkelen beskriver vi hvordan Novorender kan hjelpe med å løse alle disse kravene.

 

Oppsummering: 

Novorender er både prosjektets innsynsløsning («viewer»), prosjektinformasjonsmodell (PIM) og felles dataplattform (CDE) i én løsning.  Videre har Novorender støtte for et bredt spekter av påkrevd modelldata som alle fag- og grunnlagsmodeller og andre BIM-modeller, sammen med GIS, punktsky og mye mer. Sentrale påkrevde funksjoner som versjonskontroll, kvalitets- og geometrisk kontroll mm. er ivaretatt. Novorender har dessuten en unik tilgjengelighet ved at modellen laster på et par sekunder, uavhengig av størrelse, og er enkelt tilgjengelig via nettleser på mobile enheter.

 

Innholdsfortegnelse

 

A Generelle BIM-krav

A.1 BIM Gjennomføringsplan:

Novorender kan spille en sentral rolle i en BIM gjennomføringsplan ved å være ett enkelt system for både innsynsløsning prosjektinformasjonsmodell (PIM) og felles dataplattform (CDE). Verktøyet kan visualisere all informasjon i prosjektmodellen og integrere datalagringsløsninger (Trimble Connect etc.) prosjekteringsverktøy FDV terreng HMS/kvalitet maskinstyring og en lengre liste med systemer og dataformater til én modell. Novorender kan sikre at alle i prosjektet har oppdatert prosjektinformasjon til enhver tid enkelt tilgjengelig og at den samme modellen og løsningen brukes av både byggherre prosjekterende utførende entreprenør og underleverandører – og på tvers av hele prosjektets livsløp. Videre understøtter Novorender fri flyt av data gjennom sine APIer og prosjektet har stor frihet til å tilpasse funksjonalitet på toppen av Novorender siden disse APIene er åpne. Videre bidrar Novorender overordnet til å øke adopsjon av BIM ettersom løsningen laster på få sekunder (uansett størrelse inkludert på mobile enheter) er tilgjengelig med bare 1 klikk på en lenke via nettleser og har et grensesnitt tilpasset vanlige brukere («ikke-eksperter»).

A.2 Modellbasert prosjekt (samsvar med ISO 19650 del 1 og 2):

Novorender er et meget egnet verktøy for modellbaserte prosjekter ettersom programvaren raskt kan 3D visualisere og tilgjengeliggjøre tilnærmet ubegrensede datamengder (>100 GB) på en rask og enkel måte gjennom nettleseren inkludert på mobil. Dette bidrar til adopsjon av BIM-modellen i prosjektet som er en kritisk forutsetning for et vellykket modellbasert prosjekt. Novorender har blitt brukt på en lang rekke modellbaserte prosjekter bl.a. av Statens Vegvesen, COWI og Bjelland som reduserte byggetiden med >50% på et veiprosjekt.

Figur: Eksempel på skjematisk fremstilling av systemer og informasjonsflyt i stort, norsk infrastrukturprosjekt hvor Novorender brukes som Innsynsløsnings og PIM.

A.3 Innsynsløsning («viewer»):

Novorender kan være en innsynsløsning til prosjektets informasjonsmodell (PIM) gjennom å raskt/enkelt visualisere denne uten spesialisert programvare (tilgjengelig med 1 klikk via nettleser inkludert på mobil) for alle brukere på prosjektet. Videre kan brukere benytte seg av kapabiliteter for å interagere med modellen som filtrering/måling/søk oppgavehåndtering sjekklister kollisjonskontroll modellvalidering finne koblinger til dokumentasjon f.eks. 2D tegninger mm.

A.4 Prosjektinformasjonsmodell («PIM») jf. ISO 19650:

Novorender kan være prosjektets PIM ved å håndtere tilgangsstyre og visualisere all informasjon i prosjektmodellen. F.eks. har Bane NOR nylig gått til anskaffelse av Novorender som sin prosjektinformasjonsmodell (PIM) til bruk på alle prosjekter.

Bilde: Illustrasjon av prosjekt med tradisjonell data- og informasjonsflyt vs. med felles dataplattform (Common Data Environment [CDE]).

Legge til filer fra andre CDE-er:

CDE – Activity Logs – Version History:

A.6 Virtual Design & Construction (VDC):

Novorender er et godt egnet verktøy til å inkludere i VDC-metodikken da programvaren kan sammenstille og tilgjengeliggjøre alle fagmodeller på prosjektet raskt og enkelt i nettleser (inkludert mobil) og dermed sikre at alle ser på samme informasjon og kan identifisere og løse problemer med utgangspunkt i modell eksempelvis til bruk i ICE-møter (Integrated Concurrent Engineering).

Bilde: ICE -møte i Bane NORs Nygårdstangen Bergen-Fløen-prosjekt gjennomført med bruk av Novorender på felles skjerm

 

B Modellinnhold

B.1 Sammenstillings-/tverrfaglig modell:

Novorender kan sammenstille et tilnærmet ubegrenset antall/omfang fagmodeller grunnlagsmodell og andre modell/data til én løsning. Novorender bruker bl.a. som sammenstillingsmodell for (det som trolig er) verdens største BIM-modell på Fornebubanen-prosjektet i Oslo/Bærum.

Dette prosjektet består av >20 fagdisipliner, 1,200 modeller, >10 millioner unike objekter og >10 milliarder polygoner.

B.2 Modellmodenhet (MMI):

Novorender kan enkelt visualisere modenheter på objekter (MMI) når dette er lagret som et attributt på objekter i BIM-modellen.

B.3 Åpne formater:

Novorender støtter >50 ulike formater/systemintegrasjoner (se fullstendig liste over formater her og integrasjoner her) inkludert åpne formater som IFC, bcf, bcfXML, IDF (se liste over støttede åpne formater her). Novorender er et åpent system med åpne API-er, og over 70 % av kildekoden er gjort tilgjengelig som åpen kildekode («open source»), noe som gir brukerne stor grad av fleksibilitet og interoperabilitet. Dette uttrykker videre vårt sterke ønske om å være nettopp et åpent system.

B.4 Terreng/GIS:

Novorender integrerer både BIM og GIS i én visualiseringsløsning, både gjennom integrasjon mot GIS-systemer (f.eks. ArcGIS) og støtte for en rekke GIS filformater (se fullstendig liste over formater her). Vi har også native støtte for WMS, som legges til prosjektet iht boundig box (åpne databaser), samt til interne WMS-servere).

B.5 Midlertidige tiltak:

I Novorender kan brukeren selv konfigurere opp egne objekter, såkalt «geo forms», som knyttes til en lokasjon og kan tilordnes informasjon (inkludert bilder, PDF, eksterne lenker mm). Disse objektene kan også visualiseres som et fysisk objekt knyttet til et midlertidig tiltak f.eks. kjegler, skjermer, container etc.

B.6 YM/SHA/RUH etc.:

I Novorender kan brukeren selv konfigurere opp egne objekter som enten knyttes til et objekt («forms») eller en lokasjon («geo forms»). Disse modellfestede objektene kan videre berikes med et bredt spekter av informasjon inkludert attributter, sjekklister, bilder, PDFer, eksterne lenker mm. Dette kan f.eks. brukes til å legge inn viktig informasjon om hensyn til bærekraft, ytre miljø, hendelser relatert sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) og registrering av uønskede hendelser (RUH) – med direkte kobling til modell.

B.7 FDV-/Sluttdokumentasjon:

I Novorender kan brukeren selv konfigurere opp sjekklister («forms») som f.eks. kan brukes til sjekklister ifm. sluttdokumentasjon. Videre har Novorender integrasjoner med vanlige FDV-system som Omega 365 som brukes bl.a. av både Bane NOR og Nye Veier slik at direktekobling kan etableres mellom objekter i modell og dokumentasjon i FDV-system.

B.8 Dronefilm- og foto:

Novorender kan håndtere og visualisere bilde og laseroutput fra droner og visualisere disse direkte i modellen.

B.9 MWD-data:

Novorender integrerer borrelogger, Machine While Drilling (MWD) data, og kan visualisere disse direkte i grensesnittet på en enkel og skalerbar måte. Dette er spesielt store datamengder som få/ingen andre systemer håndterer på en like skalerbar måte som Novorender. Dette brukes bl.a. til å forbedre beslutningstaking ved utgraving av tunnel og spesielt for å minimere omfang av injeksjonsmasser og bedre tilpasse typen brukt til fjellets geologi og oppsprekking.

B.10 Punktsky:

Novorender kan håndtere og visualisere et tilnærmet ubegrenset omfang av punktskydata bl.a. gjennom støtte for punktskyformater som PTS, LAS, LAZ og E57. Dette brukes spesielt til å visualisere og analysere avvik (geometrisk kontroll) mellom modell og som-bygget.

 

C Modellfunksjoner

C.1 Versjonskontroll:

Novorender gir brukeren full kontroll over modell- og filrevisjoner gjennom et grensesnitt som viser og lar brukeren velge/rulle tilbake mellom ulike versjoner, se logger over endringer mm.

C.2 Kvalitetskontroll:

Novorender støtter kvalitetssikring og -kontroll først og fremst ved at alle medarbeidere på prosjektet har tilgang til den samme og oppdaterte prosjektinformasjonsmodellen (PIM) til enhver tid. Videre støtter Novorender kvalitetssikring av modell gjennom bl.a. modellvalidering ved hjelp av brukerdefinerte regelsett. Brukeren kan definere regelsett (gjennom grensesnitt, opplastning av JSON-fil eller med støtte av GPT-teknologi) som anvendes på alle modeller ved opplastning i prosjekt og på tvers av prosjekter. I tillegg understøtter Novorender kvalitetskontroll gjennom kollisjonsdeteksjon, geometrisk kontroll, mm.

C.3 Sjekklister/systematisk ferdigstillelse:

I Novorender kan brukeren selv definere egne sjekklister (via funksjonen «forms») hvor man fleksibelt kan konfigurer skjema med felter, tilvalg, beskrivelser, dokumentasjon mm. inkludert støtte for godkjenning. Sjekklister kan også integreres inn fra 3.-partssystem som f.eks. Omega 365 og brukes direkte i Novorender. Dette kan bl.a. brukes til systematisk ferdigstillelse.

C.4 Geometrisk kontroll:

Novorender har funksjoner for å visualisere og analysere avvik mellom modell og punktsky. Dette brukes til å utføre geometrisk kontroll mellom modell og som-bygget f.eks. ved graving og tunnel. LNS har implementert Novorender og spesielt benyttet seg av denne kapabiliteten for å effektivisere stikningsledere og -ingeniører med 1500 timer per år (15%) i tunnelprosjekter.

C.5 Filtrering/gruppering/søk:

Novorender har funksjoner for filtrering, gruppering og søk i objekter basert på egenskaper (attributtdata), med mulighet til å lage dynamiske grupper og betinge bokmerker og aksjoner på disse. Disse kan lages automatisk basert på attributtene i prosjektet, eller med avanserte søk med boolsk algebra (and, or, not etc.).

C.6 Erstatte 2D tegninger:

Novorender har funksjoner for 2D-visninger inkludert «klipping» i modell. Når alle fag er sammenstilt i modell og ved bruk av målefunksjoner kan en rekke tegninger helt eller delvis erstattes. Novorender har i tidligere prosjekter bidratt med å redusere 2D-tegninger med 90%. Brorparten av tegningene som f.eks. er beskrevet i Statens Vegvesens Håndbok R700 Tegningsgrunnlag (som både Statens Vegvesen og Nye Veier peker til) kan erstattes helt eller delvis med modell ved bruk av Novorender.

C.7 Kobling til dokumentasjon:

Novorender kan fleksibelt integrere inn dokumentasjon direkte koblet mot modell f.eks. gjennom 2D/PDF dokumenter, lenker til interne/3.-parts FDV-system. Dette brukes bl.a. av Bane NOR gjennom en integrasjon mot FDV-systemet Omega 365.

C.8 Målefunksjoner:

Novorender har utviklet omfattende funksjoner for måling inkludert avstand, vinkler, laser, areal, omkrets, helning samt parametrisk måling som henter ut og visualiserer mer avanserte måleparametere direkte fra BIM-objektene.

C.9 Oppgave/sakshåndtering:

Novorender kan støtte oppgave/sakshåndtering direkte på modell enten med løsningens innbyggede funksjon kalt «forms» eller med integrasjon til 3.-parts system som f.eks. Jira, Ditio, Newforma Konekt, blant annet ved hjelp av støtte for BIM Collaboration Format (BCF).

C.10 Kollisjonskontroll:

Novorender har støtte for kollisjonskontroll på tre ulike måter: 1. mellom objekter, 2. mellom objekt og punktsky og 3. mellom punktskyer. For å utøve kollisjonskontroll mellom objekter kan brukeren definere et bredt spektrum av kollisjonsregler som så utføres på modell og resulterer i identifiserte og visualiserte kollisjoner. Kollisjon mellom objekt og punktsky brukes bl.a. til geometrisk kontroll, som beskrevet nærmere i C.4

 

D Modelltilgjengelighet

D.1 Mobile enheter:

Novorender kjører direkte i nettleseren, krever ikke nedlastning (av app eller modell) og er dermed tilgjengelig så enkelt som via 1 klikk på en lenke. Tilgang til modellutsnitt kan også gis uten behov for registrering/innlogging som ytterligere senker terskelen for å ta i bruk modell på mobil i felt. Mange norske byggeprosjekter har lykkes med å ta modell i bruk i felt på mobile enheter ved hjelp av Novorender, f.eks. Risa som nylig eliminerte alt papir på et prosjekt.

D.2 Rask tilgjengelighet:

Novorender kan visualisere og tilgjengeliggjøre en tilnærmet ubegrenset mengde BIM og annen data direkte gjennom nettleseren. Novorender bruker bl.a. som sammenstillingsmodell for (det som trolig er) verdens største BIM-modell på Fornebubanen-prosjektet i Oslo/Bærum. Dette prosjektet består av >20 fagdisipliner, >1200 modeller, >10 millioner unike objekter og >10 milliarder polygoner. Modellen bruker ikke mer enn et par sekunder å laste. Ellers har vi sammenliknet Novorenders lastetid mot andre viewere på et mindre prosjekt (E18 Vestkorridoren, 5 GB data) hvor Novorender laster på ca. 2 sekunder, mens andre viewere kan bruke > 2 minutter, altså >100 ganger så lang tid.

D.3 Offline:

Mobildekning kan på enkelte prosjekter være en utfordring. Derfor har Novorender også støtte for å bruke modell «offline» dvs. modellen lastes ned på forhånd og kan dermed brukes uten nett. Når enheten kobles opp til nett igjen, sjekkes serveren for evt. oppdateringer og modellen oppdateres i tråd med dette.

D.4 Automatiske oppdateringer:

Modellen i Novorender oppdateres automatisk når brukeren laster opp ny data og/eller ved oppdateringer på øvrige integrerte lagringstjenester som BIM 360/ACC (Autodesk Construction Cloud), Sharepoint, Trimble Connect., mm

Kilder:

[1] Statens Vegvesens Håndbok R700 Tegningsgrunnlag

Do you want a demonstration of how Novorender works?

Do you want to try Novorender?

Rafael Hegre Cabeza

Relevant reading

News

September 27, 2024

Webinar